Leblebi Şekeri
Gönderilme zamanı: 20 Eyl 2008, 14:50

Leblebi Şekeri
*Anne sütünü artırır
*Asit fazlasını alır, mideyi rahatlatır
*Neredeyse yok denecek kadar az yağ içerir ve içinde bulunan yağlar vücuda yararlıdır
* Çeşitli rahatsızlıkları giderdiği bilinen leblebi nohuttan elde edilir Leblebi yapmak için öncelikle ateş tuğlası, tava ve karıştırıcıdan oluşan bir kavurma ocağı gerekir Eleme işleminden geçirilen nohutlar önce ayrılır İlk kavurma işleminden sonra sıcak olarak çuvallara doldurulup iki gün dinlendirilir İkinci kavurmadan sonra yine iki gün dinlendirilen nohutlar kuru bir yere serilerek 15-20 gün bekletilir Bu kavurma ve dinlendirme işlemleri leblebinin kalitesi açısından çok önemlidir Son aşama olan üçüncü kavurmadan sonra ise nohutların kabukları ayrılır Leblebinin acılı, tuzlu ya da karanfilli türlere dönüşmesi, bu son kavurma aşamasında belirlenir
* Genellikle “sarı leblebi” olarak bilinen bu tür leblebinin öğütülmesi ya da havanda dövülmesiyle leblebi unu elde edilir Şekerle ya da kuru üzümle karıştırılarak yenilebilen ve son derece lezzetli olan leblebi unuyla, kimi yörelerde “leblebi helvası” da yapılır
* Üçüncü kavurma sırasında kabukları çıkarılmayan bu tür leblebi “sakız leblebisi” adıyla anılır
*Neredeyse yok denecek kadar az yağ içerir ve içinde bulunan yağlar vücuda yararlıdır
*Tokluk hissi verir Bu sebeple diyet yapanlar için kilo kaybına yardımcıdır
*Asit fazlasını alır, mideyi rahatlatır