İleten Yelda Acarbay

SORU
------------------------------------------------------
Kızım 2,5 yaşında.Oldukça mutlu bir çocuk genelde oldukça hareketli olmasına rağmen sakin ve anlayışlı bir çocuktur. Fakat yaklaşık 4aydır sinirlendiği zaman vurma alışkanlığı edindi özellikle aynı yaşta olan kuzanine. Bizlerede sinirlendiği zaman vuruyor. Şimdiye kadar ailede ona kimse vurmadığı gibi hep ona güzellikle sinirlendiğimiz zaman insanların canını yakmamalıyız onlara vurmamalıyız yoksa bizimle olmak oynamak istemezler dedim. Her defasında anlamış görünüyor fakat tekrar tekrar yapıyor. Çok çaresiz kaldım. Artık başka çocuklarla oynarken devamlı diken üstündeyim ve diğer annelerin haklı tepkisi de beni artık huzursuz ediyor. Tam olarak ne yapmalıyım?
CEVAP
------------------------------------------------------
Didem Hanim,
Sizi çok iyi anliyorum ama bu dönemin geçici oldugunu, ikibuçuk yas krizinin her çocugun geçirdigi bir dönem oldugunu unutmamalisiniz.su anda hayati kendi penceresinden gören, ben merkezci bir dönemde, bir süre sonra baskalarinin ihtiyaçlarini ve duygularini da anlayacaktir.Size vurmasina kesinlikle izin vermeyin ve duygularinizdan söz edin.
Kuzeniyle ya da diger çocuklarla görüsmeden önce -ki bu çok önemli- mutlaka çocugunuzu uyarin.Biraz sonra kuzenine gidecegiz, eger yine ona vurursan hemen eve dönmek zorunda kalacagiz ve sen arkadasinla oynayamayacaksin.Yada parkta siz evden çikmadan önce uyarmaniza ragmen bir çocuga zarar verirse daha fazla oynamasina izin vermeyin.Bu tip yaptirimlar onun deismesine neden olacaktir.Yalniz tutarli davranin ve gerçekten eve dönün.Bunu yapmazsaniz ders veremezsiniz.
Tekrar kararli olmaniz gerekliligini hatirlatir, bu problemli günleri kisa bir zamanda atlatmanizi dilerim.
Yelda Acarbay
Bogaziçi Üniversitesi Okulöncesi
Ögretmenligi Programi Uygulama
Birimi Sorumlusu