Almanya ve Berlin Duvarı
Almanya ve Berlin Duvarı
1944 Almanya
Fransızların Maginot Hattının kuzeyinde Ardenne'leri geçişlerinden bir hafta sonra Alman orduları Manş Denizi kıyılarındaydı. Modern savaş tarihinin en büyük başarılarından birini gerçekleştirmişler ve üç haftadan kısa bir sürede Fransa'yı teslim almışlardı. İngiltere yalnız kaldı. O yaz ve 1940 sonbaharında asla gerçekleşmeyecek bir Alman işgalini beklemeye koyuldu.
İki yıl sonra durum tamamen değişti. İngiltere'nin yakında çökecek önemsiz bir ülke olduğunu düşündüğünden Hitler yüzünü Rusya'ya döndü. Şimdi 1942'lerin sonuydu ve Stalingrad'da tükenmek üzere olan bir Alman ordusu vardı. Başka bir ordu da El Alamein'de İngilizlere yeniliyordu. Kuzey Afrika'daki birlikler ise Amerikan kuvvetleri tarafından paralanıyordu. Er yada geç belki bir yıldan daha kısa bir sürede İttifak devletleri Manş Denizi'ni kontrol altına alıp Fransa'yı işgalden kurtarmak için saldırabilirlerdi.
Maginot Hattı bir başarısız savunma anıtı gibiydi ve Fransa için kötü bir ündü. Ancak Almanlar da kendi Maginot hatlarını yaptılar. Teknik açıdan Fransızlarınkinden çok daha üstündü ama seçilen yer felaketti. Ancak Stepnen Ambrose gibi bazı tarihçiler yaptıklarının o zaman için makul göründüğünü iddia eder. Belki de bu büyük aptallığın nedeni Erwin Rommel'in sorumluluğunda inşa edilmiş olmasıydı.
Rommel adı Nazi tarihinin en büyük taktik ve operasyon ustasına aittir. Politik olarak güçlü bir askerdi ve 1944'de Hitler'e düzenlenen darbenin içinde yer almıştı. Eğer başarılı olsaydı Almanya'nın başına da geçebilirdi. Ancak Gestapo'nun eline düşmesinden sonra intihar etmeye zorlandı.
1942-43 kışında Kuzey Afrika'da Almanların savaşı kaybedişinden sonra Rommel geri çağrıldı. Sözde bir burun rahatsızlığı vardı ama esas amaç savaşı kaybetmiş olmasıydı. Hastalığından kurtulur kurtulmaz Führer'le görüşmüş ve Hitler Müttefik kuvvetlerin Fransa üzerinden gelişebilecek bir saldırısına karşı savunma hazırlamasını Rommel'den istemişti.
Batı Duvarı bir Nazi propagandasıydı ve her yerde çok güçlü olduğu anlatılıyordu. Rommel de işin başına geçecekti. Rommel kabul etti ancak böyle bir görev için emir komuta zinciri çok karışık ve yetkileri çok sınırlıydı.
Aslında çok salakça olan bu plan nasıl oldu da devam ettirildi? Rommel aslen Batı Duvarı fikrini benimsemişti ve savaşın kaderinin "su kıyısında" belirleneceği lafını da etmişti.
Bu işe isteyerek girip silahlardan sorumlu Albert Speer ile ortak çalıştı. Beton gibi maddelerin sağlanmasında ona öncelik tanınmasını ayarladı. Ancak Rommel Batı Duvarının durumunun pek parlak olmadığını kısa bir keşif sonucunda anladı.
Sonraki yıl Rommel yüz binlerce askeri harekete geçirdi. Askerler ya çok genç ya da Rus savaşlarından kalma eski askerlerdi. Deniz kıyısında surlar yapmak için büyük kaynaklar kullanıldı. Uzunluğu 3000 kilometreyi geçen tüm sahil şeridi çıkartmaya karşı çelik bir setle korunacaktı. Rommel çok fazla kaynak tüketir olmuş ve daha da fazla istiyordu. Maginot Hattından daha güçlü bir setti bu. Milyarlarca dolar harcandı ama aslında sonuç koskoca bir hataydı. Yaptıran Büyük Rommel olunca tarihsel açıdan bazıları için kabul edilebilir duruma geliyordu.
Bu setin yapılmasının somut sonuçlan oldu. Pas de Calais bölgesinde savunma hayli güçlüydü dolayısıyla buradan bir çıkartma yapılamazdı. Bu durumda dikkatler ikinci uygun yer olan Normandiya'ya çevrildi.
Rommel İttifak devletlerinin deniz yükseldiğinde saldırmasını bekliyordu. Ancak deniz çekildiğinde bir kumsaldan kıyıya çıkacakları kimsenin aklına gelmedi. On binlerce ton çelik ziyan olmuştu.
Surlara gelince en önemli sorun şu; eğer sur yapacaksanız her yeri çevirmek zorundasınız. O zaman düşman zayıf bir yer arar bulur. Ama siz de oradan gelecek saldırıya yoğunlaşırsınız.
Yüz kilometrelik sahil şeridinde Müttefiklerin karaya çıkabilecekleri tek yer Omaha'daydı. Omaha ise bir delik gibiydi. Bir sabah Müttefikler saldırdı ve tüm askerler buradan sızdı. Sonucunda ise Almanya Fransa'yı kaybetti.
Alman Batı Duvarı tarihin en devasa fiyaskolarından biridir. Fransızların Maginot Hattı her şeye rağmen bir işe yaramıştı çünkü hiç olmazsa Almanlar bu hatta saldırmayı göze alamamış kuzeyden hattın olmadığı noktadan Fransa'ya girmişlerdi. Ama Almanların hattı böylesi bir işe de yaramadı. Omaha ve diğer dört noktada karaya çıkan Müttefikler önünde Alman ordusu bir gün bile duramadı.
Bununla birlikte birçok tarihçi çıkartma sabahı Rommel cephede işinin başında olsa ve istediği yetkiler de verilmiş olsa Müttefikleri gerisin geriye denize dökebileceği görüşündedir.
Fransa'ya yapılan saldırının komutanlarından ve Maginot Hattını kuzeyden ilerleyerek etkisiz kılmayı önerenlerden biri de Rommel'di ama daha sonra kendisi yine bir işe yaramayacak benzer bir hattı kurmaya kalkışmıştı. Gerçi işin şöyle bir yana daha var; eğer Rommel'in duvarı işe yarasa ve Müttefikler Normandiya çıkarmasında başarısız olsaydı altı ay sonra dünyanın ilk atom bombası Hiroşima'ya değil muhtemelen Berlin'e atılacaktı. Onun için belki de bu fiyasko sonuçta Almanya'nın hayrına olmuştur.
Almanya ve Berlin Duvarı
Geçiş yap
- Agar.io
- Lak Lak Köşesi
- ↳ Sohbet
- ↳ Tanişma Yerimiz
- ↳ Anket Odası
- International Discussions
- ↳ Language: German
- Aşk Köşesi
- ↳ Aşk duygunuzu burada paylaşın
- ↳ Güzin abla
- ↳ Güzel Aşk Sözleri
- Ezoterizm Köşesi
- ↳ Fal ve Burçlar
- ↳ Rüya tabirleri
- ↳ Büyüler
- ↳ Cinler
- Spor Köşesi
- ↳ Voleybol
- ↳ Futbol
- ↳ Basketbol
- Video ve Resimler Köşesi
- ↳ Videolar
- ↳ Resimler
- ↳ Videolar 18+
- ↳ Korkunç Resimler +18
- Edebiyat Köşesi
- ↳ Türk kitap evi
- ↳ Şiirler
- ↳ Sms Sözleri / Güsel Sözler
- ↳ Fıkralar
- ↳ Amatör Aşk Şiirleri
- ↳ Komik Yazilar
- ↳ Şairler
- ↳ Öyküler / Denemeler / Hikayeler
- ↳ Ilginç Haberler
- Moda
- ↳ Moda ve Güzellik
- Magazin Köşesi
- ↳ Film, Dizi ve Şarkı Sözleri
- ↳ Kim KiminLe Nerde ? Napıyor ?
- Okul Köşesi
- ↳ Ödevler / Sınavlar
- ↳ Okullar
- İslami Köşesi
- ↳ Dini Konular / Dini Hikayeler
- ↳ TÜRKÇE KURAN-I KERİM
- ↳ Dualar Bölümü
- ↳ Peygamberimiz
- Hobi Dünyası
- ↳ Hobi Dünyası
- Mutfak Köşesi
- ↳ Türk Mutfağı
- ↳ Çin Mutfağı
- ↳ Arap Mutfağı
- ↳ İtalyan Mutfağı
- Modifiye Bölümü
- ↳ Tuning
- ↳ Motorlu Araçlar Dünyası
- ↳ Teknik Bilgiler
- Sağlık-Sağlıklı Yaşam Köşesi
- ↳ Şifalı Bitkiler
- ↳ Çocuk Sağlığı ve Bakımı
- ↳ Gebelik ve Annelik
- Msn nickleri Güzel Nickler
- ↳ Aşk-Sevgi Nickleri
- ↳ Yabancı Nickler
- Tarih Köşesi
- ↳ Mustafa Kemal Atatürk
- ↳ TARTIŞMA MEYDANI
- ↳ Türk Dünyası
- ↳ Osmanlı Tarihi
- ↳ Dünya Tarihi
- Fan Köşesi
- ↳ Tarkan
- ↳ Videolar
- ↳ Yıldız Tilbe
- ↳ Videolar
- ↳ Sezen Aksu
- ↳ Videolar
- ↳ Serdar Ortaç
- ↳ Videolar
- ↳ Ibrahim Tatlıses
- ↳ Videolar
- ↳ Ebru Gündeş
- ↳ Videolar
- ↳ Diğer Sanatçılar
- ↳ Karışık Videolar
- Hayvanlar Alemi
- ↳ Akvaryum Dünyası
- ↳ Malawi Cichlidleri
- ↳ Canlı Doğuranlar
- ↳ Tanganyika Cichlidleri
- ↳ Köpekler Köşesi
- ↳ Kediler Köşesi
- ↳ Arşiv
Kimler çevrimiçi
Bu forumu görüntüleyen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 14 misafir